Wat houdt kindertherapie in?
Kindertherapie is een laagdrempelige en kortdurende vorm van therapie voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud. Bij kindertherapie ligt de nadruk op het spelen en niet zo zeer op het praten. Praten kan voor kinderen als iets moeilijks gezien worden en spelen is iets dat kinderen van nature vaak doen. Spel is de taal van het kind. Kindertherapie kan ook preventief ingezet worden, wanneer een kind dreigt te escaleren of uit te vallen op school.
Tijdens de kindertherapie staat het kind met zijn of haar klacht of ongemak centraal. Het belangrijkste tijdens de therapie is dat het kind zich weer op zijn gemak voelt en wat meer zelfvertrouwen krijgt.
Werkwijze
Bij kindertherapie draait het om het kind en niet om de behandelmethode. Elk kind is uniek en vraagt een eigen benadering. Kindertherapie is een vorm van therapie, waarbij het kind de deskundige is. Samen met het kind gaan we op zoek naar oplossingen die binnen zijn of haar mogelijkheden liggen. Het kind wordt door ons begeleid in het proces naar meer zelfvertrouwen. Tijdens de sessies creëren we een veilige sfeer. In de eerste sessies bouwen we aan een vertrouwensband en vervolgens gaan we aan de slag met waar het kind mee zit. Dit doen we door middel van speelse en creatieve spelvormen: bijvoorbeeld een spelletje, bewegen, knutselen of tekenen. Het kind kiest als het ware de ‘vorm’ van de therapie. Met behulp van deze spelvormen kan het kind een lastige situatie beeldend verwerken. Het draait tijdens de sessies niet alleen om het gedrag van het kind, maar ook om zijn of haar gevoelens en gedachten. Het doel van de kindsessies is om het kind weer de controle te geven over hetgeen dat hen dwars zit, het leren omgaan met zijn of haar emoties en/of gedachten en om weer meer zelfvertrouwen te krijgen.
Voor wie?
Kindertherapie is bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud en hun ouders, die problemen ervaren in het dagelijks leven, thuis of op school.
Problemen waar hulp bij geboden kan worden zijn onder andere: sociaal-emotionele problematiek, psychosomatische problematiek, aangeleerde problematische gewoonten, gedragsproblematiek, ontwikkelingsproblematiek, leren omgaan met bijzondere eigenschappen of een stoornis.
U kunt denken aan kinderen
- met boze buien,
- die zich vaak verdrietig voelen,
- met (faal) angsten,
- die pesten,
- die gepest worden,
- met fobieën voor bepaalde voorwerpen of dieren,
- met buikpijn/hoofdpijn zonder medische redenen,
- met concentratie/motivatieproblemen,
- die niet kunnen slapen,
- die niet willen eten,
- die zich eenzaam voelen,
- die vaak over grenzen heen gaan of altijd de grenzen opzoeken,
- met een bijzondere eigenschap of een gedragsstoornis.
Heeft u vragen over kinderfysiotherapie? Neem dan gerust contact op via administratie@horsesenco.nl.